Zprávy z tisku

Možnost zvýšení výnosu řepkového oleje

Britským vědcům se v pokusech podařilo zvýšit obsah oleje v semenu řepky o 8 %.

 
 

Vědci z britského výzkumného ústavu Rothamsted Research v pokusech dosáhli zvýšení obsahu oleje v řepce o 8 %. Za tímto účelem vypnuli enzym, který je zodpovědný za ztráty oleje v semenech během dozrávání. Redukce těchto ztrát by mohla být novým způsobem, jak zvýšit výnos oleje, tvrdí Peter Eastmond z ústavu Rothamsted Research. V pokusech sice současně poklesl obsah proteinů, tento pokles však byl méně silný než vzestup obsahu oleje. Nyní budou zapotřebí další polní pokusy, především s ohledem na použití v praktických pěstitelských podmínkách, uvedl P. Eastmond dále. Vědci chtějí také prozkoumat, zda je vypnutí enzymu možné přenést na jiné olejniny.

Celý článek najdete na Agronavigátor.cz.

 


Datum uveřejnění: 25.1.13
Poslední změna: 25.1.2013
Počet shlédnutí: 340